za-sajt.png

SEO Trendovi za 2020. godinu

Objavljeno: 27.01.2020.

 

Search engine optimization (SEO) je poseban vid digitalne reklame koja, iz godine u godinu, postaje sve značajnija i potrebnija. Kako bi komunikacija ostala relevantna, izuzetno je važno pratiti nove trendove u optimizaciji koje Google postavlja, a jedan od najnovijih jeste BERT , čiji je cilj da na što bolji način prepozna i razume upite korisnika.


I bez obzira na specifične potrebe vašeg biznisa, SEO trendovi su nešto sa čime biste trebali da budete u toku, a nadamo se da će vam ovaj tekst upravo u tome pomoći.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste: na koji će se to način SEO promeniti u tekućoj godini?
Najveću pretnju organskom saobraćaju svakako predstavljaju Google oglasi koji okupiraju rezultate pretrage, kao i Google Snippets, popularno nazivani i Answering Boxes. Ono što nam prvo pada na pamet jeste da će SEO postati nebitan. Međutim, dogodiće se potpuno suprotno!

U nastavku pogledajte SEO trendove za 2020. godinu!

 

#1 Google kombinuje, spaja i uniformiše rezultate pretrage

 

Google rezultati pretrage, poznatiji kao SERP, su dosta evoluirali u odnosu na ranije, te je zbog toga vrlo važno pratiti inovacije u SEO. Relevantni Google oglasi preovlađuju na prvoj stranici rezultata pretrage, a u stopu ih prate snippeti sa već formiranim kratkim odgovorima, koje smo prethodno pominjali.

Zbog toga je prostor organskog saobraćaja izuzetno sužen. Zaravo, Google na neki način ’’krade’’ organski saograćaj, trudeći se da korisnicima pruži što konkretniji odgovor na samom vrhu prve stranice.

Rešenje? Fokusirajte se na kreiranje što kvalitetnijeg sadržaja. Postavite potrebe korisnika na prvo mesto, odgovorite na njihove probleme što konkretnije, koristeći takozvane long tail keywords.

 

#2 Ključne reči na višem novu


Sa evolucijom Google-a, promenio se i način na koji koristimo ključne reči. Ipak, osnova SEO strategije ostaje ista, a temelji se na detaljnom analiziranju ključnih reči.
Bez obzira o kakvoj vrsti pretraživanja govorimo, ključne reči i dalje ostaju najvažniji faktor u definisanju SERP pozivcije. Kako biste ostali relevantni i u okviru interesovanja korisnika, budite sigurni da:

 

#3 Voice Search

 

Voice search odnosno glasovna pretraga postaje sve popularnija jer se bazira na obradi prirodnog jezika. To znaći da će, s vremenom, Google naučiti šablone, obrasce ponašanja i afinitete korisnika, te na osnovu toga pružati bolje rezultate i bolje korisničko iskustvo.

Glasovno pretraživanje svakako menja standarde SEO industrije, a sledeći podaci govore upravo u prilog mobile friendy načinu pretraživanja:

 

#4 Popularnos i Engagement su ključ uspeha lokalnog SEO

 

Popularnost je element lokalnog SEO koji se određuje prema broju spominjanja samog brenda na društvenim mrežama, videima, člancima i ostalom sadržaju.

Engagement se određuje uz pomoć sledećih signala:

U skladu sa istraživanjima koje je sproveo Tidings, u 2020. godini će najvažniji faktor kod rangiranja lokalnih rezultata biti upravo engagement.

 

#5 E.A.T Sadržaj

 

Kao što smo ranije pominjali, BERT update čini Google mnogo boljim u prepoznavanju potreba i namere korisnika u određenoj pretrazi. Google tako postaje sve pametniji, te počinje da razume kontekst i ’’čita između redova’’.

E.A.T sadržaj je nešto što Google i BERT preferiraju, a sačinjen je od:

 

#6 Analitika

 

Analiza podataka je ključ svake SEO strategije.

Praćenjem Google Analytics saznajemo mnogo o toga o navikama naših posetioca. Data, odnosno Google Analytics podaci, takođe pomažu da vizualiziramo trenutno stanje i saznamo zašto je korisnicima jedan prozvod ili usluga zanimljivija od druge.

 

#7 Optimizacija za mobline verzije

 

Od 1. jula 2019. godine mobile-first indeksiranje radi za sve website-ove.

Mobile polako prevazilazi važnost desktop verzija website-a kada se rangira na SERP-u. Dakle, Google rangira sajtove prema kvalitetu mobilne verzije.

 

Zaključak

 

Sve je teže osvariti najbolje SERP rezultate. Zato je najvažnije da ponovo prođete kroz vašu SEO strategiju te, ako već niste, implementirajte neke od ovde navedenih SEO trendova – koristite složene ključne reči, fokusirajte se na teme, potrudite se oko engagement-a i obavezno optimizujte za glasovno pretraživanje.

Ukoliko vam je potreban savet ili pak želite novu SEO strategiju, posetite naš website i kontaktirajte nas, a mi ćemo vam sa zadovoljstvom pomoći da ostvarite što bolje rezultate.