blog-sajt.jpg

Facebook noviteti koji će obeležiti 2020. godinu

Objavljeno: 20.02.2020.

 

Društvene mreže su danas, više nego ikada, deo dnevne rutine svakog čoveka. Međutim, Facebook se posebno ističe među oglašivačima kao jedna od najefikasnijih društvenih mreža. Jedinu pravu konkurenciju Facebook oglasima predstavlja Google Ads.

I što Facebook postaje jači, to je teže doći do pratioca organskim putem. Oglašavanje sve više uzima maha, te je vrlo važno da znate kako da ih koristite da biste došli do pravih rezultata.

Mi smo se potrudili da vam malo pomognemo, te smo izdvojili 5 Facebook trendova koji će obeležiti 2020. godinu.

 

#1. Cena oglasa

 

Pređimo odmah na stvar – cene Facebook oglasa postajaće sve skuplje i skuplje i to nas ni malo ne iznenađuje.

Zašto? Pa, prilično je jednostavo – reč je upravo o ponudi i potražnji. U poslednje tri godine, broj Facebook korisnika je značajno rastao, a sa njim i broj samih oglašivača. Samim tim je porasla i konukrencija među oglašivačima gde svako od njih želi da svoje oglase plasira istom broju ljudi. Tako, ukoliko želite da baš vaši oglasi dominiraju, jednostavno ćete morari da platite više.

A kako se izboriti sa skupom cenom oglasa? Tajna leži u preciznom targetiranju ciljnih grupa, prilagođenim vizualima, interesantnom sadržaju i praćenju trendova. Jedino tako možete ostvariti dobre rezultate, bez obzira na cenu oglasa.

 

#2. Roboti

 

A kako bi opravdao skuplju cenu oglasa, Facebook veliki deo svog budžeta ulaže u veštačku inteligenciju. Iako će najverovatnije uskoro biti, još uvek nisu svi ovi roboti dostupni na svim Facebook Ads placement-ima i svim tržištima.

Neki od robota na koje treba obratiti pažnju su:

Campaign Budget Optimization – optimizacija budžeta na nivou kampanje. Kampanje koje koriste ovaj način definisanja budžeta zapravo koriste veštačku inteligenciju. Ovaj sistem iz velikog broja podataka izvlači one najbolje i oglašivaču nudi najniži CPA - trošak po akciji ili najviši ROAS - povrat na potrošeno.

Automatic Placement - Koristeći ovog robota, dopuštate Facebook-u da izabere placement koji donosi najboje rezultate. Neki od placement-a koje Facebook može izabrati su:

Dynamic Formats and Ad Creative - Ovaj robot kreira jedinstvene verzije oglasa za svakog korisnika na osnovu tipa oglasa na koji će najverovatnije odreagovati. Ovaj tip veštačke inteligencije moguće je korisitit za Catalog Sales, Traffic, i Conversion kampanje.

Automatic Language Translation - Facebook robot koji može automatski da prevede vaš oglas na željeni jezik korisnika. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da Facebook ne može garantovati kvalitet prevoda, te je najbolje da ih uvek ručno pregledate.

Multiple Text Optimization - Iako još uvek nije u potpunosti uvedena, ova novina je dostupna nekim korisnicima a na nivou Traffic i Conversion kampanja, kao i kampanja za instalacije aplikacija. Ovaj robot nudi mogućnost da unesete pet različitih tipova glavnog teksta, a Facebook će korisnicima prikazati jedinstvene kombinacije teksta za koje smatra da imaju najveću verovatnoću reagovanja kod korisnika.

 

#3. Mobile

 

Kao što smo pisali na našem prethodnom blog postu , mobilni je konačno na prvom mestu za indeksiranje na svim web sajtovima. To je svakako uticalo i na samo Facebook oglašavanje – čak 93% prihoda od oglašavanja dolazi upravo sa mobilnih uređaja.

Razlika u mobile i desktop oglasima je samo ta da se na desktop verziji prikazuje malo više teksta nego na mobilnoj. Ono što je ipak obavezno u mobilnoj verziji oglasa jeste CTA (Call To Action). U jednom od sprovedenih istraživanja testirani su različiti oblici CTA teksta, kao i oglasi bez istog. Kreirane su četiri verzije oglasa u kojima su sve postavke bile iste osim CTA, a testirane su ove četiri opcije:

Rezultati su pokazali da je bolje imati bilo kakav CTA nego nemati ni jedan.

A za kreiranje još boljih mobile oglasa, isprobajte Facebook Mobile Studio . Ovaj servis omogućava brže i jednostavnije kreiranje mobilnih Facebook oglasa i to koristeći samo mobilni telefon.

 

#4. Video


Format koji iz godine u godinu beleži najbrži trend rasta i apsolutni je statistički pobednik u trci za najbolji kontent jeste – video. Dok You Tube sve više jača, ne čudi nas da su Facebook i Instagram takođe počeli da forsiraju video sadržaj.

Ono što je kod videa toliko interesantno jeste upravo to što objedinjuje audio, vizuelni i tekstualni sadržaj čime okupira sva čula korisnika. Ono što takođe ide u prilog video sadržaju jeste njegova interaktivnost i jednostavnost pa je upravo zbog toga postao vrlo popularan marketinški alat.

Live video je oblik video komunikacije koji Facebook primenjuje još od 2016. Godine i predstavlja vrlo dobar način da se približite i okupirate pažnju potencijalnih klijenata, ostvarite interakciju i lansirate novi proizvod ili uslugu. Pružajući publici priliku da zavire ’’iza kulisa’’ vašeg brenda, ostavlja pozitivan utisak na njih i stvara osećaj poverenja, što u krajnjem slučaju olakšava prodaju.

 

#5. Facebook Story

 

Story format koji je svoju popularnost stekao prvo na Snapchat-u, a potom nastavio da raste na Instagram, Facebook i WatsApp platformama, a sada je neizostavan deo svake digitalne kampanje.
Lepota story formata jeste upravo u njegovoj jednostavnosti. Statični sadržaj traje 5 sekundi, video maksimum 20 sekundi, live stream se briše po svom završetku, a svi komentari i rekacije vidljivi su samo onome ko ih objavljuje.
Ono što takođe ide u prilog ovom tipu sadržaja jeste što vam za njega nije potreban visok kvalitet fotke ili snimka, već je Dovoljan samo bolji smartphone sa kojim ćete zabeležiti ono što želite da prenesete publici. Još jedna bitna stavka koju treba naglasiti jeste da organski rezultati uopše nisu loši, te ni nema potrebe za previše skupim story oglasima.

 

Zaključak

 

Period promena je pred nama, ali te promene ni malo nisu loše.
Iako je Facebook pred nas stavio mnogo veći izazov kada je reč o oglašavanju, to ne predstavlja opasnost za vešte oglašivače koji kreiraju kvalitetne oglase prilagođenog i interaktivnog sadržaja.
Osim toga, Facebook-u je jako važno da njegovi oglašivači budu zadovoljni kako bi nastavili da mu donose prihode.

A ukoliko vama treba pomoć sa oglašavanjem, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Saznajte više o nama i dozvolite da vam pomognemo sa vašim digitalnim izazovima.